maanantai 18. toukokuuta 2020

Odottavan aika on pitkä


Luonnon kanssa samaa tahtia eläminen ja kasvien kasvattaminen ei ole hätäisen ihmisen hommaa. Toukokuu on ollut vielä niin kylmä, että tuntuu kuin koko kevät olisi pysähtynyt. Perunaämpärissä alkaa jo vartta pukata hyvin, mutta laarissa on ollut hiljaisempaa.  NYT tosin näyttäisi siltä, että siellä vihdoin heräillään. Hallaharso on ollut päällä melkein joka yö, yhtenä yönä vähän mattoakin lisänä, kunnes vanhempi väki ohjeisti, että "jos niissä ei ole vartta, niin ei niitä sitten tarvitse peitellä." Se on se perunan varsi, joka on vetinen eikä kestä pakkasta.
Hieman alle neljä viikkoa on mennyt, että ensimmäiset varret ovat nostaneet päätään lavakauluksessa. Perunoita pitäisi mullata kun varret ovat noin 15 senttiä, etteivät mukulat saisi valoa. Lavan kanssa siitä ei tarvitse huolehtia, mutta ämpärissä alkaa vartta olemaan jo jonkin verran. Kolme isoa perunaa tuntuu tuollaiseen ämpäriin nyt vähän ahtaalta. Kaksikin olisi riittänyt, mutta tässä on nyt kuuliaisesti noudatettu ohjeita ja suosituksia. Kuukauden päästä olisi keskikesän juhla, saa nähdä nouseeko silloin vielä yhtään omaa perunaa.

2 kommenttia:

  1. Hei nyt vasta älysin että sulla on blogi👍 Ei näy täälläkään vielä kasvimaalla perunanvarsia mutta ehkä pian kun nyt luvattu vähän lämpenevämpää💚

    VastaaPoista
  2. Kesä ja lämpimät on vasta edessä! Tänä vuonna meillä oli vähän tällainen "varaslähtö", kun korona yllätti ja kotiaika lisääntyi. Osaaminen ei silti kasvanut samoin harppauksin, joten katsotaan mitä syntyy! :) :)

    VastaaPoista