Rintamamiestalo.fi portaali on paikka, jonne kannattaa mennä kysymään kaikkea mitä ikinä voi keksiä remontoinnista. Yksi yleinen järkevä neuvo tuolla portaalilla kuuluu: "Asu mielummin talossa vuosi, ennen kuin remontoit yhtään mitään."
Erittäin fiksu ohje, jo senkin takia että kun muuttaa uuteen paikkaan, nurkat eivät ole tuttuja, eivätkä vielä omat rutiinit, tulevine toiveineenkaan kirkastu hetkessä. Jos muuttaa talvella, ei tiedä mistä valo tulee keväällä tai kesällä jne.
Viime sunnuntaita tuli kuitenkin sitten sellainen klassinen "nyt heti" -fiilis. Eteisestä sai lähetä jo tovin häirinnyt kaappi. No eihän siinä mitään. Tosin - olisi ehkä kannattanut miettiä kaksi kertaa, onko mukavampi katsoa valkoista lastulevykaappia - vaiko rikkinäistä seinää, putkihässäkkää sekä lattiaa josta puuttuu päällystettä.
Löysin blogisi tänään ja mielenkiinnolla jään seuraamaan projektianne! Mielessäni pyörii miljoona kysymystä, kuten miten löysitte talonne, miksi kerrostaloasujasta rintamamiestatouhuajaksi, kuka teillä teki kuntokartoituksen ja mitkä oli isoimmat jutut mitä siinä löytyi, ymmärtääkö tavallinen pulliainen kuntokartoituksesta hölkäsen pöläystä, miltä tuntuu kävellä omia ihania rappusia, löytyykö teiltä millainen piha...
VastaaPoistaMeille on häkellyttävästi tullut mahdollisuus ostaa Helsingistä omalta unelma-asuinalueelta rintamamiestalo. Nyt vaan sitten mietitään, että uskalletaanko hypätä toteuttamaan lapsuuden haavettani eli puutalossa asumista. Mieheni oli vielä kolme vuotta sitten täysin vannoutunut kerrostaloasuja, mutta nyt pari vuotta paritalon asumisen jälkeen hänkin on innostunut tästä rintamamiestalomahdollisuudesta.
Kunpa vain pian pääsisimme juttelemaan myyjän kanssa ja pääsisimme katsomaan taloa sisältä päin, niin tietäisimme millaisesta projektista siinä rintamamiestalossa olisikaan kyse! Talo ei siis ole missään julkisessa myynnissä vaan anopin työkaveri oli maininnut aikeistaan myydä rintamamiestalonsa ja oli innostunut tarjoamaan talonsa juuri meille, sillä haluaisi omistajat, jotka välittävät talosta. Käsittääksemme myyjä on talon alkuperäinen asukas. Jännittävää mitä tästä tuleekaan!
Kertoilehan siis kaikki vinkit mitä mieleen tupsahtaa rintamamiestalon hankinnasta!
Hei Uppis,
VastaaPoistayritän nopsasti vastata sataan ensimmäiseen, niin jatketaan siitä sitten. ;)
Olimme alun alkaen etsimässä vain isompaa asuntoa, kerrostalo kolmiota raitiovaunulinjojen sisältä. Mutta kun hinnat ovat mitä ovat, alkoi tuntua järjettömältä maksaa neliöistä sellaista summaa, ja laajensimme etsimisen myös rivi- ja paritaloihin. Kun sitten niidenkin hinta oli korkeampi pääkaupunkiseudulla, kuin omakotitalo Lohjalla, alkoi olla helppo kallistua tähän suuntaan. Rivitalo- ja kerrostaloasumisessa on myös omat rasitteensa ja velvollisuutensa, enkä ole yhtään varma onko niitä lumitöitä ollut sen hauskempi tehdä niidenkään pihoilla tänä talvena. ;)
Miten sitten uskalsimme?
Olihan se lähellä, ettei olisi uskallettukaan.
Päällimmäisenä ajatuksena/tunteena oli jossain vaiheessa myös pelko. Mietin että olenko nyt väkisin hankkimassa meitä sellaiseen tilanteeseen, joka ei yhtään sovi meille, ja jota myöhemmin saamme syvästi katua. Menetämmekö näissä kaupoissa rahamme ja jaksamisemme, ja onko tämä "oma talo-hanke", nyt vain joku ihme päähänpistoni. Ja kun tarpeeksi kauan pyöritin tuota nauhaa päässäni, väsähdin ja olin valmis lyömään hanskat tiskiin ja muuttamaan rivitaloon Espooseen.
Onneksi - kuitenkin "kokosin itseni". :) Suomalainen sisu nosti päätään. Jokainen meistä on oman onnensa seppä. Muutamana kesänä olin alkanut viihtyä entistä enemmän ulkona kameran kanssa ja kasvien parissa, ja mietin että jos se tekee minut onnelliseksi niin sitä on syytä tukea. Ei tämä arki aina kovinkaan kummoista muuten ole. ;) Ajattelin myös järkevästi että "talon saa aina myytyä ja takaisin kerrostaloon ja Helsinkiin pääsee heti kun siltä tuntuu". Tärkeitä päätöksiä on syytä toki miettiä pitkään ja monelta kantilta mutta ei kannata myöskään pelotella itseään turhaan. Laskee vain mihin suunnilleen on varaa, ottaa asioista selvää ja kuuntelee itseään, niin ei voi tehdä väärää päätöstä. :)
Miksi rintamamiestaloon?
- olisi voinut käydä niin, että talo olisi ollut joku muukin kuin rintamamiestalo, teimme viime kesänä tarjouksen toisesta talosta, joka ei ollut rintamamiestalo mutta puutalossa asumisessa on kieltämättä tietynlaista fiilistä ja tunnelmaa joka sopii meille
- itselle jäi kuva koko prosessista, että paljon on kiinni myös tuurista. Mitä sattuu olemaan vapaana silloin kun itse aktiivisesti etsii taloa, kuka myy ja kuka on välittäjänä yms.
- myin itse oman asuntoni ilman välittäjää ja myös ostimme perikunnalta talomme ilman välittäjää - ja kauppojen teko sujui kivuttomasti, ja säästyi myös pitkä penni välityspalkkioita
- kuntokartoitus on ehdottomasti tehtävä, koska muutenhan ei voi tietää että missä kunnossa talo on, ja mitä tulevia toimenpiteitä on luvassa, ja missä järjestyksessä niitä kannattaa tehdä, raportit on yleensä kirjoittanut ns. normaali tavallinen ihminen, toisille tavallisille ihmisille, joten mitään rakettitiedettä tai täyttä hepreaa ne eivät ole :) kun on lukenut yhden, niin osaa jo toisesta etsiä kohdat jotka kiinnostavat
Olemme asuneet nyt tuossa uudessa kodissamme vasta kuukauden ja kartoitamme eri vaihtoehtoja rauhassa. Päällimmäinen fiilis on uteliaisuus, kiinnostus ja ilo siitä että on myös mahdollisuus oppia uutta. Vaikka sisällä ei ole nyt suihkua, on pihan läpikäveleminen saunomaan ollut ennemminkin luksusta kuin rangaistus. Omasta pihasta olen niin iloinen, että vielä tuntuu että "onko tämä oikein tottakaan". :)
(...vastaus jatkuu koska bloggerin mielestä yhteen vastauslaatikkoon ei saa kirjoittaa niin paljon)
VastaaPoistaParas paikka saada ja etsiä tietoa on ehdottomasti tuo www.rintamamiestalo.fi. Sieltä saa vastauksia kaikkeen mitä ei edes tule mieleen kysyä. Ei kannata kuitenkaan pelästyä tiedon ja työn määrää. Tekijöitä on niin paljon kuin talojakin. Toiset kunnostavat ja korjaavat rauhassa, toiset taas tekevät kaiken kuudessa kuukaudessa ja sen jälkeen potevat vuoden burn outtia.. ;) Mutta foorumin ihmiset ovat mahtavia, ja auttavat välittömästi hyvillä neuvoilla vaikka kuvineen päivineen, on sitten kyse öljypolttimesta tai vesikaton koolauksesta. ;)
Meille oli tärkeää löytää talo, jossa rakenteet olivat kunnossa, eikä mitään "suurempaa" olisi tulossa tähän alkuun. Kumpikaan meistä ei ole mikään Remontoinin-Ihmislapsi, joten joudumme paljon kysymään, selvittämään ja käyttämään ulkopuolista varsinaisissa kirveshommissa. Toiset taas ostavat hieman "pommimman" talon koska ovat itse tekijöitä, ja saavat talon edullisemmin, jos omalle työlle ei laske hintaa.
Kaiken kaikkiaan kuullostaa tosi kivalta ja innostavalta tuo tilanne, pidähän meidätkin ajantasalla, että miten etenee! :)
Toivottavasti näistä riveistä oli nyt jotain apua, ja yritän kirjata kaikkea mahdollista kuvineen päivineen myös näille sivuille.
Onnea projektille. Meillä käytiin läpi reilun parin vuoden projekti rintamamies-tyyppisen kotitaloni kanssa. Muutin sitten perheineni kaupungista maalle. Enkä ole hetkeäkään katunut.
VastaaPoistaTarinaa paluumuutosta blogissani
http://viestitin.blogspot.com/2010/10/paluu-tulevaisuuteen.html
Kiitos Aron, käyn kurkkaamassa myös teidän projektinne, josta varmasti saan myös hyviä vinkkejä! :)
VastaaPoistaSuurkiitos selventävistä vastauksista! Niitä on nyt tavattu tässä parin päivän aikana, kuten myös rintamamiestalo.fi:tä :)
VastaaPoistaKyselyikä kun on päällä, niin kysyn vielä kuntokartoittajastanne: kuka ja mistä? Saitteko firmasta ihan randomina jonkun tyypin vai oliko erityisosaamista esim. puutaloista?
Hei Uppis,
VastaaPoistatarkastajan nimi on Jorma Saarinen ja yritys on T:mi Jorma Saarinen. 019-315814.
Kontakti tuli myyjän kautta ja ilmeisesti hän on tehnyt näitä pitkään.
Se mitä vierestä seurasimme, ja raporttia läpi käydessä tuntui että hän teki ihan huolellista ja niin tarkkaa työtä kuin rakenteita avaamatta nyt voi tehdä. Antoi ihan hyviä neuvoja ja kuvasi/kirjasi kaikki järjestelmällisesti ylös. Itselle jäi ainakin hyvä kokemus.
Paljon on sisustusblogeja, mutta harvasta löytää hyviä muutto/remontointiblogeja, jotka liittyisi läheisesti myös omaan tilanteeseen. Teidän tilanne vaikuttaa hyvin samanlaiselta kuin meidän. Asuimme (tai asumme tämän kuun loppuun) Huopalahdessa hyvien junayhteyksien varressa ja lyhyen matkan päästä keskustasta...Alkuun etsimme omaa asuntoa kriteereillä: "vähintään kolmio ja mieluusti kehä kolmosen sisältä ja hyvien kulkuyhteyksien varrelta"...ei tahtonut löytyä mieluista ja syykin selvisi...kriteerit eivät olleetkan meidän kriteereitä...todellisuudessa mies halusin oman autotallin tai harrastetilan, jossa on tilaa tehdä ja touhuta ja työstää vaikka huonekaluja jos mieli niin tekee, niinpä kriteeriksi tulikin autotalli. Jostain oli kuitenkin luovuttava, sillä Helsingistä ei tahtonut löytyä hyvää asuntoa+ hyvää autotalli kohtuu hintaan. Niinpä aluetta piti laajentaa ja meidän omakoti löytyikin lopulta Klaukkalasta :)...Asunto on ostettu ja remontointi aloitettu ja muutto olis luvassa viimeistään kuun lopussa. Molempien lapsuudenkoti on ollut omakotitalossa, mutta kumpikaan meistä ei ole henkilökohtaisesti tehnyt koskaan itse remonttia. Niinpä oli kiva löytää joku "kohtalotoverikin" :)
VastaaPoistaBlogiamme voit halutessasi kurkistaa osoitteesta http://mehilaisenmaja.blogspot.com Itse kyllä tulen mielenkiinnolla seuraamaan teidän blogia :)
Aivan varmasti Mehiläinen seuraan kiinnostuksella teidänkin peijektianne, paljon onnea uuteen kotiin! :)
VastaaPoistaKiitos tarkastajavinkistä. Tarkka sen tarkastajan pitää olla! Yhä me vaan jahkataan mitä meidän pitäisi tehdä sen rintamamiestalon suhteen. Katsotaan, katsotaan...
VastaaPoistaJännnää! Oletteko jo käyneet siellä? Kannattaakin tuumia ja tunnustella omia fiiliksiä. Ihan paras tilanne on, jos talo ei ole myynnissä ja markkinoilla niin ei tarvitse myöskään olla paineen alla siitä, että "joku muu kyllä vie jos itse ei ole nopea". Helsingissä kyllä kaikki hyvät lähtevät käsistä aika altayksikön, mikä sinänsä hyvä tieto siinäkin mielessä, että jos jossakin vaiheessa haluaa myydä talonsa, niin sille aivan varmasti löytyy ostaja - ja nopeasti. :) Omasta mielestäni ns. talon peruskunto ratkaisee. Tapettia, maalia ja paneelia yms. voi laittaa aina vaikka jo omaksi ilokseen - ja keittiön tai kylpyhuoneenkin voi uudistaa pienemmillä resursseilla mutta jos rakenteissa on ongelmia niin niihin tarvitaan yleensä jo vähän eritason osaamista.
VastaaPoistaAivan parasta on myös se, että kun tapaa muita samantyyppisissä taloissa asujia, niin ymmärtää, ettei näitä taloja olekaan tarkoituskaan korjata ja kunnostaa heti valmiiksi vaan usein ihmiset kuitenkin tekevät kodistaan kodin vuosien kuluessa. :)
Kuulostaa niin tutuille nuo teidän kirjoittamanne asiat, etten voi olla kommentoimatta, vaikka tällä hetkellä rakennammekin ihan uutta taloa. Remontoimme 2003-2010 rintamamiestalon lähes lattiasta kattoon. Meillä siivottiin lähinnä lapiolla puruja kolme ensimmäistä vuotta, eli kyseessä oli enemmänkin elämäntapa kuin remontti :). Mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Remontissa oppi puolisostaan uusia puolia ja koki ihania onnistumisen riemuja. Tosin välillä myös oli epätoivon hetkiä. Kodista tuli ihana ulkosaunoineen ja isoine tontteineen. Ikävä vaan, että se kävi meille lopulta liian pieneksi. Mutta sen antaisin ohjeena, että älkää tehkö remonttia kiireellä, sillä nämä pahimmat remontin paikat selviää vasta asumalla talossa joitain aikoja. Putkien jäätymisistä selviää usein tilkitsemällä mm. ilmastointikanavat ja kellarin ikkunat pahimmiksi pakkasiksi (kesällä on avattava!) ja asentamalla ehkä herkimpiin putkiin sähkövastukset. Onnea kaikille ihanien rintamamiestalojen remppaajille!
VastaaPoistaHei Anonyymi,
VastaaPoistasitähän tämä on.. elämäntapa ja harrastus. Meille tämä tuli tietyllä tavalla vähän puskista, vaikka toisaalta ei kuitenkaan. Huomaan, että alkaa ahdistaa jos joku hoputtaa että "pitäs nyt päättää", etenkin kun huoneita on monta ja samaan aikaan pitäisi hahmottaa mihin käyttöön minkäkin haluaa. Ja kaikkihan on uutta. Tiedän nyt jo öljykattilasta vaikka mitä, vaikken vielä kaksi kuukautta sitten tiennyt mitään.
Ja oikein paljon onna myös uuden talon rakentamiseen! Onnistumisia ja iloa sekin varmasti tuo! :)