maanantai 7. helmikuuta 2011

Missä mun Pähkylä on?

Minähän en koskaan ole ollut mikään viherpeukalo, enkä myöskään kuuluisa kädentaidoistani. Päinvastoin. Nuorena väitin, että viherkasvit tekivät harakirin ja hyppäsivät ikkunalaudalta vapaaehtoisesti minut nähdessään ja tyttöjen käsitöistähän opettaja lähetti minut teknisiin töihin, koska tunsi ilmeisesti pedagokista riittämättömyyttä. Harmi, ettei poikien puukäsityön opettajallakaan ollut niitä taitoja sen enempää. Muuten voisin olla hyväkin nikkari tänä päivänä.
Hyvät eväät siis oman vanhan talon ja pihan hankkimiseen. Suunta ei ole kuin ylöspäin. Ihminenhän kokee suurta täyttymystä kehittyessään ja oppiessaan uusia asioita. Erityisesti kantapään kautta.
Kantapään kautta olen tänä keväänä ja kesänä erityisesti ajatellut kasvattaa taimia siemenistä. Mutta nyt on Hyötykasviyhdistyksen Pähkylä kadoksissa! Olin nimittäin ajatellut illalla vältellä kaikkia muita odottavia töitä ja merkata jo tammikuussa tulleeseen siemenluetteloon kaikki kiinnostavat lajikkeet.
Onneksi viikonlopun Hesarissa oli lista verkko-osoitteista, joista myös voi tilata siemeniä. Siinä myös todettiin, että on parempi idättää siemeniä liian myöhään kuin liian aikaisin. Innostuksissaan ne tulisi kuitenkin tökättyä liian aikaisin maahan. Luultavasti näin käy kuitenkin. Vielä kun löytäisi sen oikean hesarin..meillä kun tuo paperipino näyttää kasvavan..

Suosittelen kurkkaamaan houkuttelevaa tuoteluetteloa.
Täällä myös taimikasvatukseen ohjeet.
Aloitettelevan yrittiviljelijän ohjeet täällä.

4 kommenttia:

 1. Mä laitoin viime kesänä siemenet (korianteri, basilika, salaatit) maahan vasta touko-kesäkuussa ja hienosti kasvoi. Oli tietty lämmin kesä ja muistin melko hyvin kastella. Nyt ostin siemenet jo viime viikolla (korianteri, rosmariini, salaatit, basilika jne...) mutta muistin, että edellisen kerran kun kasvatin siemenistä jo tammi-helmikuussa, niin eihän siitä mitään tullut. Tyydyn siis tänäkin vuonna joko laittamaan siemenet kesän alussa maahan tai ostamaan valmiit taimet puutarhasta. :)

  Tsemppiä sinne, paras on itsetehty!!

  VastaaPoista
 2. Innostus korvaa taidot! ;)
  Kyllä mäkin nyt aion ihan maaliskuuhun sinnitellä, ennen kuin koko homma lähtee käsistä.. Mutta hesari löytyi ja Pähkylän siemenluettelostakin on pdf-joten ei muuta kuin tilausta vetämään.
  Itseasiassa olen vähän haikaillut myös Zen Grown perään mutta parhaimman näköisessä on tilaa vain kahdelle ruukulle, "muoviseen höskään" saisi jo 6 ruukkua mutta muovi on niin...muovista. :)

  VastaaPoista
 3. olen parina keväänä idättänyt mm papujen ja kesäkurpitsojen siemenet taimiksi asti kerrostalon ikkunalaudalla: ensin kananmunankennossa (yksi kuoppa/iso siemen), alle laitoin kanasuikaleiden/jauhelihan rasian. taimien kasvettua vähän isommiksi "koulin" ne jogurtti/rahka/tms purkkeihin tai puolivälistä typistettyijin maitotölkkeihin, joissa ne saa kasvaa kunnes alkukesästä pääsevät mökillä maahan. itse kaihdan kaikenlaisia ostettavia muovisia kasvatusrasioita, kun jokaisessa kotikeittiössä kertyy mainioita materiaaleja joka tapauksessa. jossakin lehdessä oli kikka tehdä sanomalehtipaperista pieni pyöreä (jogurttipurkin kokoinen)"tuubi", jonka pohja taitettiin alle, siinäkin itää ja kasvaa hyvin, kaikenlisäksi taimet voi istuttaa sanomalehtineen maahan. tosin kananmunakennotkin maatuu ;)
  tsemppiä pienviljelijän elämään!
  - hilkkala -

  VastaaPoista
 4. Hyvä vinkki nuo kananmunakennot, kiitos hilkkala! Ja itseasiassa olen myös säästänyt muutaman kirsikkatomaattirasian kun olen ajatellut että niihinkin voi kätevästi saada siemeniä itämään.
  Tuota sanomalehtikääröä ajattelin myös kokeilla. Ne näyttävät todella käteviltä ja lehtiä on käsillä aina enemmän kuin tarpeeksi. Saa nähdä miten ne sitten käytännössä taipuvat ja pysyvät kasassa. :)

  VastaaPoista