lauantai 2. kesäkuuta 2012

Ötökkä-havaintoja

Ruutupirkko (Propylaea quatuordecimpunctata)
Muutama päivä pois pihalta ja kotoa, niin johan tulee vierotusoireita. Ja paniikki, että "aikahan tässä loppuu kesken" vaikka mitä pitäisi istuttaa ja "kesä on pian ohi". Ehkä tekee hyvääkin olla hieman sisällä. Eihän ne pihahommat tekemällä lopu. Tähän väliin onkin hyvä laittaa muutama ötökkäkuva.

Marjalude 1 (Dolycoris baccarum)

Marjalude 2 (Dolycoris baccarum)
Liljakukko (Lilioceris lilii)
Mutta tässä välissähän on hyvä tehdä pari oman puutarhan eläinesittelyä. Liljakukko on mainittu jo aiemmin mutta laitan sen vielä uudestaan, koska se saa sellaista tuhojälkeä aikaiseksi, että ei ole yhtään pahitteeksi, että kaikki sen tunnistaisivat. Kuten kuvastkin jo näkyy on liljan lehdissä aika mukavasti reikää.
Ylimmäisenä on ruutupirkko, joka syö kirvoja mutta kirvojen puutteessa makeat marjatkin kelpaavat. Meillä viihtyy esim. ruusujen lehdissä sekä mustaviinimarjapensaassa.
Ruutupirkon alla on marjalude. Marjalude kuulemma haisee - ja maistuu - pahalta. Moni on esim. juuri vadelmia poimiessaan saanut suuhunsa marjaluteen, joka viihtyy siellä missä ihmiset ja marjatkin. Meillä tuota marjaludetta on näkynyt tuoksuvadelman lähellä.

2 kommenttia:

  1. Ei paniikkia! Eiköhän just se minkä saatte tehtyä paniikittamatta oo hyvä määrä :)

    VastaaPoista
  2. No se on totta,vaikka eikö joku sanonta mene niin, että "paniikissa olet parhaimmillasi". Sitä vaan haluaisi saada näkyvää aikaiseksi kun kerrankin ei ole lunta maassa. :)

    VastaaPoista