maanantai 4. kesäkuuta 2012

Iloa pikkuluppiosta

Sanguisorba minor

Sitä voi ihminen innostua pienistä asioista. Tänään ilon aiheena pikkuluppio. Viime vuonna sitä löytyi hieman villihkönä kasvavasta kukkapenkistä yksi, ja tänä keväänä jo kolme luppiota kasvaa porskuttaa näistä viileistä kesäkuunpäivistä huolimatta. Kannatti nyhtää suurempia varjostajia ympäriltä alkukeväästä.

Uuden oppiminen on innostavaa ja kiinnostavaa. "Mikä kasvi, miten se leviää, onko kukka vai rikka -vaiko edustaako kumpaakin." Kaiken tämän saa kaupan päälle kun jaksaa puuhastella ulkona ja seurata maasta putkahtavia yllätyksiä.
Oma tietämyksemme on kasvanut viime vuodesta huimasti mutta usein joutuu silti nappaamaan valokuvan ja lataamaan sen Puutarha.netin kaikkitietävälle tunnistuspalstalle. Puutarhaihmiset tuntuvat olevan avuliasta porukkaa. Tunnistavat kasvin pienestäkin alusta ja vastaavat nopeasti yksinkertaisiinkin kysymyksiin. Siinäpä porukka, jonka asenteesta pitää ottaa oppia. 

Luontoportti kertoo Pikkuluppiosta seuraavaa:
Punaluppiota harvinaisempaa pikkuluppiota (S. minor) on kasvatettu miedonmakuisten lehtiensä vuoksi salaattikasvina. Viiniin se antaa hienon hedelmäisen maun. Pikkuluppio kasvaa luontaisesti kuivilla niityillä kalkkiperäisessä maassa etelämpänä Euroopassa, Suomessa sitä tavataan luonnonvaraistuneena paikoin Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa. Punaluppion komean punaiset kukat ovat hyönteispölytteisiä, mutta pikkuluppion vihreät tai hieman punertavat kukat eivät ulkonäöllään, tuoksullaan tai medellä hyönteisiä houkuttele, vaan kasvi varistaa siitepölynsä tuulen kuljetettavaksi.

Hmmm, mikseipä sitä voisi salaatissa kokeilla ja kyllähän tuo viinin valmistuskin kiinnostaisi, josko tänäkin vuonna viinirypäleemme antaisivat satoa. 

2 kommenttia:

  1. Onpas vekkulin näköinen tapaus!

    Mikäs olisikaan hauskempaa kun tehdä omista rypäleistä viiniä ja maustaa ne omilla pikkuluppioilla :)

    VastaaPoista
  2. Ja oli vaikea kuvata niin ettei vieressä rehottavat rikkaruohot näkyisi.. :)
    Vaikka blogimaailma on täynnä reseptiblogeja, hirveän vähän löytyy mitään pikkuluppio-ohjeita. :)

    VastaaPoista