torstai 10. toukokuuta 2012

Luomumunia omalla pihalla


Voi itkujen itku - tänään löytyi pihalta sorsanpesä. Eikä sorsaa näy missään. Lienee joko lähtenyt rauhallisemmille pihamaille tai sitten on käymässä hakemassa itselleen haukkapalaa. Toivon jälkinmäistä.
Luulimme jo sorsan kokonaan lähteneen kun sitä ei näkynyt ja kaikenlisäksi tuo "pesä" on aivan istutuslaatikkojemme vieressä, jossa juuri puuhastelimme, joten ei sekään maailman rauhallisin ja hiljaisin paikka ole.
Sinisorsa pesii suojaisaan paikkaan tekemässään pesässä. Laji munii huhti-kesäkuussa 2–10 vihertävänharmaata munaa ja hautoo niitä noin kuukauden. Poikaset ovat lähes kuoriutumisestaan saakka uimakykyisiä. Lentokyvyn poikaset saavuttavat kahden kuukauden ikäisinä, johon saakka emo huolehtii niistä.
Olen myös jo lukenut, että sorsa voi elää melkein kaksikymmentä vuotiaaksi ja että sillä harvoin on salmonellaa. Sorsa syö myös vesihyönteisiä ja selkärangattomia matelijoita, joten toivon sen näkyvän myös etanakannassamme(joita M ystävällisesti keräsi pienen pussillisen pihamaalta kuleksimasta).Mikäli siis sorsa nyt on väen vänkää tullut jäädäkseen meidän pihallemme, ja nyt jo melkein alan toivoa sitä, koska tuntuisi ikävältä katsella hylättyä pesää munineen...

Luontoportti: Sinisorsa

5 kommenttia:

 1. OHO!

  Toivottavasti emo palaa pesälleen ja saatte pian ihastella pikkupikku-sorsia! Onko teillä lähellä vettä, mihin poikaset pääsisivät uiskentelemaan?

  Enpä muuten tiennyt, että sinisorsa voi tehdä pesän pihapiiriinkin. Melko jännää!

  Meillä on mökillä oman rannan lähettyvillä joka kevät joutsenen pesä ja jos hyvin käy (ettei munia syödä), koko perhe ruokailee meidän nurmikolla. Muuten ihanaa ja auvoista, mutta niitä läjiä on aika paljon ja ne on melko isoja...

  VastaaPoista
 2. Voi sentään! Toivottavasti emo palaa pesälleen! Mukava kesä teillä tiedossa, jos poikaset kuoriutuvat :)

  VastaaPoista
 3. Inka, no tuossa pihalla on käsienpesualtaan kokoinen "puutarha-allas", jossa sorsa alkoi ensin uiskentelemaan, ja nyt pesä löytyi toiselta puolelta tilaa. Ei meilläkään täällä viime vuonna sorsia ollut, mutta eipä ollut hiiriäkään! :D Tämä on ilmeisesti eläinrikas kevät.
  Sorsa tuntuu pikemminkin olevan arka, ja saattaa hylätä pesänsä jos pelästyy, joten siksi vähän pelkäänkin, että on lähtenyt pois muniensa luota. Joutsenet sen sijaan olisivat erittäin hankalia pihalla, koska kerran pari joutsen on tullut sähisemään lähelle kaula pitkänä, ja silloin on parempi lähteä itse lipettiin. :)
  jaana; hirveä stressihän tässä tulee kun täytyy vahtia kissoja ja harakoita, ja jos vielä poikasia tulisi, niin nehän pitää sitten saattaa tuonne järvelle :)

  VastaaPoista
 4. Voi ei, minä niin pelkäsin tätä! Kauankohan munat voivat olla vailla hautojaa, ennenkuin poikaset on menetetty? Luulisin, että ei kovin pitkää aikaa olllenkaan.

  VastaaPoista
 5. Yritän Susanna juuri etsiä tietoa asiasta :( ja kuulinkin eilen naapurin papalta, että täällä on joskus aiemminkin ollut sorsia pesimässä. Tuli vain meille yllätyksenä kun viime vuonna ei ollut, eikä ilmeisesti muutenkaan aivan lähivuosina.

  VastaaPoista