torstai 21. heinäkuuta 2011

Viiniköynnös pohdintaa

 Viiniköynnöksemme näyttää viihtyvän seinustallaan, vaikka hoito/huoltotoimenpiteet ovat olleet minimaaliset. En ole uskaltanut enää leikellä sitä, ettei parka kupsahda kesken parhaimman satokasvukauden. Myös netistä löytyvät ohjeet ovat sekavat. Toiset suosivat syys- toiset kevätleikkausta. Harmi ettei ole kerrostalossa kertynyt kokoemusta viininviljelystä. Pohdin myös, että miten saisin selvitettyä mitä lajiketta tämä nimenomainen yksilö on.
Rypäleitä näyttäisi tulevan hurja määrä, jos vain kaikki jaksavat kypsyä. Tietysi paljon riippuu myös näistä seuraavien viikkojen keleistä.


Köynnös heinäkuussa.
Köynnös keväällä.

3 kommenttia:

 1. Onpa rehevä köynnös! Onko sen lajikkeesta tietoa? Maistuvatko rypäleet hyviltä? Itsekin haaveilen viiniköynnöksestä talon seinustalle, mutta ensin pitää saada vuorilaudoitus vaihdettua ja maalattua. Sopivaa lajiketta voi kuitenkin etsiä jo nyt :)

  VastaaPoista
 2. Hei Paula, no eikö kuule olekin ja vauhti vain kiihtyy. Olenkin hieman taas yrittänyt hillitä sitä. :)
  Ja sepäs se, yritän juuri parhaillaan metsästää linkkiä mistä löytäisin tiedon lajikkeesta, koska sen jälkeen voisi tarkemmin vielä etsiä juuri tälle lajikkeelle sopivia hoitotoimenpiteitä. Köynnös on vanha ja on kuulemma tuottanut satoa todella hyvin, ja on nytkin todella täynnä rypäleitä. Tuon kevään kuvaasta näkee, että alla on eräänlainen ristikko, ja köynnös ei varsinaisesti ole kiinni seinässä mutta nythän se on tänä kesänä alkanut elää täysin omaa elämäänsä, kun emme vielä tiedä miten paljon sitä uskaltaa näin kesäaikaan leikata. Keväällähän sitä ei voi leikata, koska se alkaa vuotaa. Näin kävi naapurilla, vaikka oli jo alkukesä.
  Muutimme taloon talvella, joten emme vielä ole päässeet maistamaan satoa ja rypäleiden kypsyminen taitaa mennä pitkälle elokuuhun mutta vierailimme edellispäivänä naapurissa, jossa meille tarjottiin samasta lajikkeesta tehtyä omaa kotiviiniä, ja se ainakin maistui hyvältä. ;)
  Laittelen tietoa tännekin, kun/jos lajike selviää, koska on ollut menestyksekäs.

  VastaaPoista
 3. Hei! Viiniköynnöksen leikkaus ei oikeastaan paljon riipu lajikkeesta, eli voisit reippaasti lähteä syksyllä leikkaamaan köynnöstäsi, kun maa alkaa jäätyä, eikä vuodosta ole enää vaaraa.
  Itselläni on komean kokoinen viiniköynnös myös, jota leikkelen joka syksy ja olen muotoillut sitä tuollaiseen T-muotoon, jolloin runkona toimii 3 paksumpaa vartta.
  Viime vuonna leikkaus kuitenkin jäi, kun olimme poissa kotoa koko syksyn ja talven ja annoin köynnöksen kasvaa kesän leikkaamatta. TÄnään perkasinkin sitten oikein sotkuisen ja valtavasti kasvaneen viinin. Satoakin tuli tänä vuonna hyvin, mutta rypäleet olivat pienempiä kuin aiemmin...
  Oma lajikkeeni on Zilga, tumma rypäle, paljon siemeniä ja lehdet muistuttavat kovasti Sinun viiniäsi.

  VastaaPoista