tiistai 18. tammikuuta 2011

Öljyä ei kulu, jos sitä ei polta

Keksimme vahingossa loistavan tavan säästää öljyä. Tavallaan. Sitä ei kulu, jos sitä ei polta.(ta-daa!) Valintamme ei toki ollut tietoinen, eikä tätä hauskuutta ole montaa viikkoa kestänyt mutta tulipa kokeiltua kuitenkin.
Pannuhuone aka tekniset tilat ovat jääneet vähän pienelle huomiolle tämän kaiken muun alkuhässäkän keskellä. Huolto toki tehtiin muutettuamme, josta saatiin vähän henkistä tukea alkuun. Kummallekaan kun tämä lämmitysjärjestelmä ei ole ollut aiemmin tuttu.
Mutta eräänä päivänä huomasin, ettei lämmintä vettä oikein riitä tiskatessa. Samoin mielestäni kuulin jonain iltana pattereiden naksuntaa. Naksunnasta olin kyllä kuullut, että kun öljy loppuu, niin lämmitys siirtyy sähkölle, ja sen huomaa juuri pattereiden naksunnasta. En kuitenkaan osannut kiinnittää naksuntaan sen enempää huomiota koska öljyä oli juuri tilattu - ja laskun mukaan myös saatu. Luulimmekin, että homma liittyi jotenkin vastikään asennettuun vedensekoittajaan.
Eipä liittynyt sillä toissailtana selvisikin, ettei öljypoltin käynnisty. "No voihan hevonkukkien kevät!"ajattelin. Ensimmäisenä tuli hätä että onko tuleva sähkölasku miljardin luokkaa, toiseksi tuli yhtä suuri hätä, että onkohan vaikka koko pannu mäsänä - ja kolmanneksi tunneskaala vaihteli kaiken "tuleeko tästä mitään, jos kaikki heti hajoaa" - " ja enhän mä osaa mitäääään" -välillä.
No. Ei se oikeastaan ihan niin vaan yksinkertaista ole sellalisellekaan jolle laitteistot ovat tuttuja, koska ensimmäinen alan pannunkurkkaaja ei vikaa löytänyt. Toinen - ja sama henkilö, joka pannun huolsikin, löysikin sitten vian. Ei mennyt pannu uusiksi(kop, kop) ,vaan propellihan siellä oli pysähtynyt. Huh. Menipä siinäkin pari iltaa/päivää pohtiessa/jännittäessä. Nyt vaan sitten pidetään propellit pyörimässä.. 
Kyllä tässä vielä pannuhuoneenkin kanssa ystävystytään. Kunhan vaan ehditään tutustua. (lämmönsäädin - never heard, sähkövastukset - never heard, liekinvarmistimen sähkösilmä -never heard jne.)

3 kommenttia:

 1. Kiva blogi teillä! Onnea uuteen kotiin ja tervetuloa jälleenrakennuskauden monumenttien viehättävään maailmaan! ;)

  VastaaPoista
 2. Taloon tottumisessa menee aikansa, mutta kyllä se siitä sitten :) Onnea uuteen kotiin!

  VastaaPoista
 3. Laurakaisa, kiitos samoin! Oikein itseäkin jännittää kuinka historiallisen oman kädenjäljen sipaisun tähän monumenttimaailmaan pystyykään oikein jättämään. Toivottavasti Kodinrakentaja-lehti ei tule heti ensi vuonna tekemään "Ei näin" -juttua. :)
  Emäntä, kiitos myös onnitteluista! Kyllä tässä on helppo olla iloinen monesta asiasta jo nyt, vaikka epätoivon vaiheet ovat edessä mutta innolla odotan uuden oppimista ja kaikkia matkan varrella tapahtuvia valaistumisia.
  :)

  VastaaPoista