torstai 9. helmikuuta 2012

Vuoden vedenkulutus

Vähemmän kirjoittava osapuoli kysyi eilen, että olenko kirjannut tänne vuoden vedenkulutuksemme. Nauroin, etten vielä, koska olimme vasta muutama tunti aiemmin itsekin kartoittaneet sen. Mutta tässä se tulee. Vedenkulutuksemme oli kuluneen ensimmäisen vuoden aikana n. 55 m3. Kahden hengen taloudeksi hyvin keskivertoa siis. Täytyy myöntää, että odotin ehkä hieman vähemmän. En pidä meitä varsinaisina lotraajina, ja kun kesälläkin kaikki kasteluvesi otettiin taivaalta, ajattelin kulutuksemme olevan hieman pienempää. Se on silti täysin järkevä määrä ja  ihan tyytyväinen siihen voi olla. Ainakaan vettä mene salaa mihinkään "hukkaan".
Toki voi tsempata. Suihkut voivat olla lyhyempiä, tiskatessa voi olla erityisen huolellinen veden kanssa pelatessa ja kyllähän vuoden aikana pestyt pyykkikoneellisetkin vaikuttavat veden käyttöön. Noin perustuntumalla vain on, että pesemme jo nyt täysinäisiä koneellisia, suihkussa ei tule hypittyä joka päivä, eikä sitä vettä tiskatessakaan huvin vuoksi valuta.
Kiinnostavaa on tietysti mitä meidän sisäkylpyhuoneemme vaikuttaa asiaan. Kylpyamme sinänsähän on vesisyöppö mutta sitä ei olekaan tarkoitus käyttää jatkuvasti ja säästääksemme vettä valitsimme Oraksen Eternan. Nyt ensi käytön perusteella Eterna onkin tuntunut napakalta ja järkevältä valinnalta. Suosittelen erityisesti lapsiperheisiin, koska suihkussa oleva Eco-valo koukuttaa kuulemma perheen pienempiä.


4 kommenttia:

 1. Varsin kohtuullinen vedenkulutus teillä.

  Muistaakseni meillä oli kolmelta hengeltä (yksi lapsi) vuodessa noin 70 ja siinä oli tiskikonekin.

  Jossain on tutkittu, että vesimittareiden asennus esim. rivariin vähentää veden kulutusta noin puoleen ekan vuoden aikana. Siitä se pikkuhiljaa nousee, mutta pysyvä kulutuksen aleneminen jää yli 30% ennen mittareiden asennusta. Raha on hyvä motivoija siinäkin. :)

  VastaaPoista
 2. Hei Minna,
  uskon, että sama vaikutus on meilläkin. Kun lukemat kirjoittaa ylös, laskee mitä se tee henkeä kohden päivässä, alkaa konkreettisesti miettiä, että "mihin se vesi oikein menee?" Huuhtelenko lautasia juoksevan veden alla tai valutanko vettä turhaan, jotta se olisi tarpeeksi kylmää tai kuumaa tms - tai, niin kuin näissä vanhoissa taloissa.."paljonkohan nuo vanhat pöntöt huuhtaisevat kertavetäisyllä vettä menemään". Miehen ensimmäinen tokaisu oli myös "ensi vuonna ei täytetä puutarha-allasta vesijohtovedellä". :) Mutta kieltämättä, olemme hieman kateellisia siitä, että monella naapureilla tulee myös tontilleen kaivovettä. Ei sekään olisi yhtään hassumpi lisä tuon taivaalta tulevan veden lisäksi. Hassua oli loppusyksystä kun olisi halunnut varastoida veden jonnekin. Saavit ja ämpärit olivat laitoijaan myöden täynnä mutta koska kasvuaika oli ohitse, ei ollut mitään mihin vettä olisi enää tarvinnut ja tuntui, että sadevesi meni aivan hukkaan. Kerrostalossa asuessa sitä vaan yritti päästä kotiin kastumatta, eikä sen enempää miettinyt sadevettä kotinsa kannalta. Tosin usein mietin silloinkin että "tämä tekee hyvää pohjavesille". Mistä lienee sellalinenkin ajatus iskostunut... :)

  VastaaPoista
 3. Suomessa on turha kylmää vettä säästellä, kaikki pesukoneet ja viemärit vaan kärsii kun vettä pihistellään. Jossain etelä-euroopassa voi olla järkeäkin. Kuumaa vettä ei toki kannata tuhlailla.

  VastaaPoista
 4. Eiköhän sitä kohtuudella ja järjellä pärjää. Tietysti jos olisi superviitseliäs käyttäisi sitä sadevettä loppusyksystä huuteluvetenä.

  VastaaPoista