torstai 31. tammikuuta 2013

Vedenlotraajat

Tunnustan. Heti alkuun. Emme ole olleet kovinkaan tarkkoja vedenkuluttajia. Vettä on käytetty sen mitä on tarvittu mutta erityistä huolellisuutta ei ole noudatettu. Ei tosin ole myöskään huvin vuoksi valutettu. Nyt meillä on keskimäärinen vedenkulutus on 78 litraa per pää. Viime vuonna se oli 75 litraa - tai oikeammin 75,3. Muutosta voisi yrittää selittää muutamalla lisääntyneellä kylpykerralla ja lisääntyneillä saunavierailla - mutta kaipa veden kuluttaminen kuitenkin tapahtuu pääsääntöisesti arjessa, ja vesimäärä tuntuu valtavalta päivää kohden.

Keskimäärin jokainen suomalainen käyttää vettä 155 l/vrk. Vedenkulutuksen tavoitetaso on noin 130 litraa vuorokaudessa per asukas. Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, sillä noin viidennes energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Lämmintä vettä käytetään keskimäärin 40-50 l/vrk henkilöä kohden.
Vanhat vessanpöntöt tietysti kuluttavat osansa ja tiskikoneen asentamistakin voisi harkit, koska siinä käsin tiskatessa ja huuhdellessa välillä tulee kuitenkin valuteltua sitä vettä. Nooh, ehkäpä tästä on hyvä jatkaa. 

Vedenkulutuksesta  linkkivinkki

2 kommenttia:

  1. Tarkistelin oman luvun ja 131m3 näytti, kaksi aikuista, kaksi lasta ja kaksi koiraa taloudessamme. Aika vaikee tota viilata enää alaspäin, lähinnä kasvimaan ja nurmikon kastelun voisi hoitaa kaivolla tai sadeveden keräämisellä.

    VastaaPoista
  2. Ehkä tärkeämpää on ymmärtää,että vettä kuluu ja lämpimän veden muodostamisessa kuluu energiaa. Muutenhan sitä kai käy suihkussa silloin kun on pakko, vetää vessan tarvittaessa - eikä sitä varmaan saunavieraillekaan sano, että "me ei tänä vuonna oteta ketään kylään kun säästetään vettä" :)
    Mutta on se kummallista miten paljon sitä vettä menee vuorokaudessa per henkilö, vaikka sitä luulisi, että puoletkin riittäisi.

    VastaaPoista