torstai 15. marraskuuta 2012

Merkkipaalu syksyn ja talven välissä

Vanhassa talossa asuva voi seurata vuoden kulumista monesta eri merkkipylväästä. Yksi sellainen on makuuhuoneen oven sulkeminen. Siitä tietää, että on melkein talvi. Keväällä, kesällä ja syksyllä sen voi pitää huoletta avoinna, kesällä on pakkokin, mutta näin talvikuukausien lähestyessä vaatii oma mukavuudenhalu sulkemaan sen. Aamuisin nimittäin pikkuruinen pönttö ei riitä pitämään koko tilaa lämpimänä, jos ovi toiseen huoneeseen on avoinna.
Nyt se päivä oli sitten edellisiltana. Hassua, että sinnittelee viimeiseen asti että "pitääkö se nyt sulkea" mutta aamulla on miellyttävän lämmin kun lämpö ei ole karkaillut ja sukkien etsiminen sujuu huomattavasti kivuttomammin.

5 kommenttia:

 1. Hih. Meillä taas makuuhuoneen ovi suljetaan siksi, että makuuhuone pysyisi viileänä silloinkin, kun muissa huoneissaon lämmitetty.

  VastaaPoista
 2. Meillä vinttiin jätettiin sähköpatterit, jotta jonkinasteinen lämpö säilyisi. Tosin ne on säädetty vain +17. Hyvin nukkuu viileässä, mutta aikas kiire on alakertaan aamuisin :)

  VastaaPoista
 3. Susanna, kyllähän ilma kiertää meilläkin paremmin kun oven voi pitää auki mutta taitaa mennä useampi kuukausi taasen ennen kuin aamut ovat sen verran lämpimiä, että ovi aukikin on miellyttävän lämpöistä. :)

  jaana: meillä on kyllä vintissä myös patterit mutta tyypilliseen tapaan sinnitellään mahdollisimman pitkälle öljylämmityksen kanssa. + 17 on juuri hyvä nukkumiseen mutta noissa asteissa alkaa kyllä iho olemaan hieman kananlihalla aamuisin :)

  VastaaPoista
 4. Vanha talo on kuin oma henkilönsä, persoona, jonka oikkuihin sitä totutellaan ja joko sopeudutaan tai sitten uudistetaan. Minusta on suloista lukea teidän talopersoonan tavoista :)

  VastaaPoista
 5. Kyllähän se opettelua puolin jos toisin. ;) Talo saa totutella uuteen elämisen malliin ja samalla opettaa sitä uutta mallia asukkailleen. Vanhassa talossa vuodenajat tulevat arkeen konkreettisemmin kuin uusissa asunnoissa. Kesällä on liian kuuma käyttää puuhellaa ja talvella kylmäeteinen on nimensä mukaisesti - kylmä.
  Vielä kun tähän pakkaan sekoitetaan luonto - niin kuin esim. piha-altaaseen muniva sorsa, tai keittiön laatikosta ruokaa todella siististi varastava hiiri, voi entinen kerrostaloasuja melkein kuvitella asuvansa hyvinkin maanläheisissä oloissa. :)
  Ja Susanna, jaana ja Piia Anneli - kiitos kun käytte täällä ja vielä jätätte kommenttejakin ilahduttamaan!

  VastaaPoista